V neděli 9.3. se celým střediskem linula krásná vůně čerstvě upečených chlebů. Mohli jsme také cítit sladkou vůni mini cheesecaků, cupcaků a pařížských košíčků, které byly jako sladké zpestření spolu s moderními společenskými hrami pro přihlížející a účastníky v době hodnocení.
2. ročník Petřvaldského bochníku poctili svou návštěvou zkušení pekaři manželé Vohralíkovi, kteří nejenže nabízeli po dobu konání cenné rady ohledně pečení chleba, ale také darovali třetí cenu Petřvaldského bochníku. Tímto jim moc děkujeme.
Vyhodnocení soutěže:
1. místo v této soutěži získala paní Monika Kubíková
2. místo paní Zuzana Hradilová
3. místo paní Lenka Byrtusová.
CENU DIVÁKŮ rozhodli hosté a uznali, že nejlepší upečený chleba je od paní Zuzany Hradilové.
Jde vidět, že chuťové pohárky diváků i odborné poroty jsou podobné, neboť hodnotili podobně.
Všem účastníkům této akce moc děkujeme za skvělou spolupráci a už se těšíme na další ročník.
Kdo by se chtěl naučit péct chleba nebo se v pečení chleba zdokonalit, může využít námi nabízený kurz pečení kváskového chleba - více informací ve složce kurzy.
Recept na výherní chleba:
Ingredience:
90 g žitný kvas
50 g celozrnná pšeničná mouka
350 g hl. pšeničná
280 g voda (výherkyně mixuje pivo x voda nebo kefír x voda
12 g sůl
kmín drcený dle chuti
Postup:
- smíchat tekutiny s moukou
- 40 min nechat odpočívat
- přidat kvásek
- 30 min nechat odpočívat
- přidat sůl, kmín a lžičku medu
- míchat 10 min v TM6 nebo v jiném výkonném mixéru
- vložit těsto do olivovým olejem vymazané mísy
- podle teploty kyne v míse 6-8 hodin
- během prvních 3 hodin překlady 3 - 4x (výherkyně vytahuje jen stěrkou ... těsto se krásně ztuží)
- pak stočit do ošatky
- zabalit do igelit. sáčku, aby těsto neoschlo a vytvořilo se mikroklima
- v kuchyni kyne cca 2 h... opět dle teploty v kuchyni, v lednici celou noc i déle. V lednici od výherkyně je teplota 3 °C
- vytáhnout z lednice a dát rozehřát troubu na 270 °C i s pekáčem s víkem (kdo nemá tak se osvědčilo sklo)
- vyklopit z ošatky na pečící papír a vložit do pekáče (Pod papír vhodit 2 kostky ledu) ihned zavřít pokličkou a vložít na 25 min do trouby, pak ztlumit na 220 °C a péct ještě cca. 20 min
- posledních 10 min vytáhnout chleba jen na rošt v troubě
- výherkyně vždy měří chleba sondou propojenou s TM6, pokud má chleba 96 °C je uvnitř upečený, je jen třeba doladit kůrku chleba - komu hřeje trouba trochu více, dá na menší teplotu nebo zakryje pečícím papírem, aby se chleba nepřipálil
- po upečení dát na mřížku a nechat ideálně přes noc vychladnout
Fotografie vítězných chlebů:

Chleba od paní Zuzany Hradilové získalo i CENU DIVÁKŮ.

