Město Petřvald
Petřvald oficiální stránky města
  • Město Petřvald nabízí zaměstnání ve Středisku údržby

Vyhodnocení soutěže Petřvaldský bochník

Petřvaldský bochník

Soutěž amatérských pekařů

Rády bychom vyzdvihly novou akci Petřvaldský bochník, která byla velice příjemná. Celým střediskem se nesla vůně čerstvě upečených chlebů a sladkým pohoštěním v podobě dýňových řezů podle Josefa Maršálka, čehož si hosté náležitě užívali.

Ocenění byli tři účastníci soutěže: 

Zlaté první místo v soutěži o nejchutnější chleba vyhrála paní Barbora Přečková s pšenično – žitným „ušatým“ kváskovým chlebem.

Toto 1. místo bylo potvrzeno i hodnocením všech hostů, kteří svými hlasy udělili další CENU DIVÁKŮ, opět paní Přečkové. Pro porotu i  pro hlasující bylo těžké rozhodnout a vybrat z 11 bochníků ten NEJ.

Moc děkujeme za sponzorský dar a za účast v porotě manželům Vohralíkovým. 

Všem účastníkům této akce moc děkujeme za skvělou spolupráci a už se těšíme na další ročník.

Kdo by si rád upekl kváskový chleba pod dohledem zkušeného pekaře, může se u nás přihlásit na Kurz pečení kváskového chleba pro začátečníky ve dnech 21.1.2024 nebo 4.2.2024

 

Recept na vítězný chleba je zde:  

Pšenično – žitný „ušatý“ kváskový chléb

 

Suroviny:

Na narkmení kvásku:

30g aktivního kvásku

100g žitné chlebové mouky

100g vlažné vody

 Na těsto:

160g osvěženého kvásku

560g vlažné vody

160g žitné nebo pšeničné celozrnné mouky

580g pšeničné chlebové hladké mouky

18g soli

3g kmínu

              

Nakrmení kvásku:

Zhruba 30 g aktivního kvásku přesuneme do půl litrové vyšší plastové krabičky. Přidáme 100 g žitné hladké mouky a 100 g vlažné vody. Dobře promícháme, na krabičce vyznačíme hladinu kvásku. Odložíme na teplé místo, například na utěrku položenou na topení. Množství kvásku by se mělo ztrojnásobit a hmota by měla být plná bublinek, bude to trvat cca 6-8 hodin.

Těsto:

Z krabičky s osvěženým kváskem přesuneme 160 g kvásku do mísy a zbytek uložíme například do skleničky a do lednice. Přilijeme 560 g vlažné vody a dobře promícháme.

Přidáme 160 g celozrnné žitné mouky a 580 pšeničné (chlebové) hladké a nahrubo vše promícháme a necháme cca půl hodiny stát. Pokud máme robota, nasadíme hnětací hák a necháme hníst na nejnižší stupeň 10 minut. Odměříme 18 g soli a 3 g kmínu, přisypeme k těstu, zvýšíme na vyšší stupeň a necháme hníst dalších deset minut, až je těsto hladké a pružné. Připravíme si adekvátně velkou plastovou krabici s víkem, kterou vypláchneme vodou, aby byla vevnitř vlhká. Větší stěrkou nebo navlhčenou rukou přesuneme těsto do krabice a necháme stát v teple cca 2 hodiny. Během této doby těsto mokrýma rukama několikrát přeložíme, aby se zpevnilo. Poté těsto přesuneme do lednice, klidně na 8-12 hodin. Takto vykynuté těsto si opět mokrýma rukama přesuneme z krabice na pomoučený vál, rozprostřeme a zavineme do bochánku a tvarujeme bochník. Pokud nemáme ošatku, postačí například cedník, nebo košík, který vyložíme čistou utěrkou a tu dobře pomoučíme. Sem přesuneme připravený bochník spojem nahoru. Odložíme do lednice na dalších 12 hodin.

Pečení:

Vykynutý bochník vyndáme z lednice, cca půl hodiny před samotným pečením. Do střední části trouby vložíme plech, na kterém budeme péct a na dno trouby umístíme hlubší plech s asi centimetrovou vrstvou vody. Troubu rozpálíme minimálně na 230 stupňů (horní a spodní ohřev), maximálně na 250 stupňů. Jakmile je trouba vyhřátá, připravíme si dřevěné prkénko, které poslouží jako sázecí lopata, dobře ho pomoučíme a vyklopíme na něj bochník z ošatky. Velmi ostrým nožem, nebo nejlépe žiletkou, nakrojíme jedním dlouhý řezem. Takto připravený bochník rychle vyklopíme do trouby na rozpálený plech a pečeme 15-20 minut podle toho, jak peče trouba. Během této doby by se měl chleba vyfouknout, zezlátnout a v místě řezu vytvořit tzv. ucho. Pokud by se chleba začal rychle připalovat, snížíme teplotu o 10-20 stupňů. Troubu však neotevíráme, abychom nevyvětrali páru. Po těchto 15-20 minutách můžeme troubu rychle vyvětrat a snížit teplotu na 200-210 stupňů a pečeme dalších 15-20 minut. Upečených chléb přesuneme z plechu na mřížku a necháme dobře vychladit, nekrájíme ještě horké, protože by se srazila a slepila střída. Chleba skladujeme na suchém místě zabalený v utěrce.

 

Pro zdárný výsledek je nutné dodržet poměry surovin a především použít předepsané množství celozrnné mouky. Celozrnná mouka váže více vody než hladká a pokud bychom ji tedy nahradili hladkou moukou, bylo by těsto příliš řídké.

Tento recept vychází z https://www.maskrtnica.cz/usaty-chleb/